Nogle mennesker fliser deres have, men de fleste (heldigvis!) Vil se grønne. Hvis du vælger meget grønt, modtager du gratis insekter. Hvilke er der? Og hvad skal du gøre for at behage dem?

fugle
Næsten alle er tilfredse med fugle. Fugle i haven betyder livlighed og hygge. Du gør fugle en stor tjeneste med mad og ly. Når det kommer til mad, skal du ikke straks tænke på en jordnøddesnor, men på naturlige fødevarer, såsom bær og andre frugter. En tæt grøn busk, for eksempel barlind eller kristtorn, fungerer som et ly, selv om vinteren. Blackbirds – til stede i enhver have – er meget tilfredse med tørre blade på jorden, hvor de kan rodde efter orme og snegle.

Vil du vide endnu mere om at hjælpe fuglene i haven? Jeanette van Zoelen fra Vogelbescherming Nederland giver flere tip til en fuglevenlig have i sin blog!

insekter
Du tiltrækker sommerfugle med planter, der producerer meget nektar. Om foråret er for eksempel den tidligt blomstrende sorttorn vigtig for sommerfugle, der lige er kommet ud af dvale. Dyrk også et par brændenælder (for eksempel på kompostbunken): smukke sommerfugle som den lille ræv og atalanta kan lægge deres æg på dem!

Blomster tiltrækker mange insekter. Bier for eksempel. Vidste du, at der er mere end 300 arter af vilde bier i vores land? Bier og andre insekter bestøver blomsterne, og på den måde kan du nyde bær, jordbær, æbler og druer.

Sørg for at plante nok forskellige blomster, både ‘lave’ blomster (for eksempel tusindfryd) og blomster, hvor nektaren er gemt dybt (for eksempel kaprifolium). Plant ikke for mange kultiverede blomster. De kan være farverige, men de leverer sjældent pollen eller nektar.

Usynlige dyr
Udover arter, du ser, er der mange, som du ikke ser: tusindben, springhaler, mider, svæverflylarver og høstmænd. Alligevel er de alle til stede i en sund have. De bor skjult blandt komposten, i en regntønde, under en bunke sten eller mellem døde kufferter.

Derudover er der selvfølgelig dyr, der er aktive om natten. Tænk på træmus, som spiser bær og frø, eller husskruer, der jager snegle og skovlus. I løbet af dagen gemmer (spyd) mus sig i et hul i kompostbunken eller under døde kufferter. Og er din have attraktiv for insekter? Så er der en god chance for, at flagermus kommer på jagt om natten!

Variation, variation, variation
Vil du have flere dyr i din have? Variation er så det vigtigste. Hvis din have har meget variation, vil forskellige dyr spontant komme til dig, fordi de har brug for hinanden. Med en masse variation forhindrer du også en dyreart i at blive dominerende og spise din have bar.

Variationer kan foretages i plantearter, højde, fugt og lyse og skyggefulde steder. Et rodet hjørne giver også variation, så lad en bunke dødt træ eller beskæringsaffald ligge. Eller … bygg en kompostbunke.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *