I en tid, hvor mange børn oftere har digitale ressourcer, leger mindre udenfor og stadig tror, ​​at mælk fremstilles på en fabrik, er havearbejde en uddannelsesmæssig og sund aktivitet. Især når de ser resultaterne af det arbejde, de lægger i det, er mange børn begejstrede for havearbejde.

Havearbejde med dit barn: tættere på naturen!
Havearbejde med dit barn er også et redskab til at bringe børn tættere på naturen og gøre dem opmærksomme på sund mad og hvad det indebærer. Ud over mulighederne for selv at tage sig af planter og blomster kan du f.eks. Dyrke salat eller jordbær. Telekids-programmet ‘Green-Kids’ har sandsynligvis også bidraget til, at emnet har nået endnu flere børn.

Havearbejde med dit barn: din egen køkkenhave
Det er en fantastisk oplevelse for børn at bidrage til succesen med en køkkenhave. For hurtig succes er det nyttigt ikke kun at dyrke grøntsager, frugter og urter i det, men også at plante et antal eksisterende planter. Når høsten kan udføres hurtigt, er det især motiverende for børn. Måske plejede du at dyrke karse derhjemme eller i skolen, spise det senere i suppe eller på din sandwich. Selvfølgelig er det stadig muligt, men der er så meget mere muligt. Tomater, jordbær, salat, radiser og agurk klarer sig ofte godt. Men det er variation i haven, der holder den interessant. Har du plads til et frugttræ eller ekspanderende brombærbuske? At gøre! Varier i farve, eller læg blomster mellem grøntsagerne. Hvis du har mindre plads, kan den kompakte ‘kvadratmeter have’ måske være noget for dig eller bruge sandkassen til den, når børnene ikke længere leger i den. Alle slags grøntsager og blomster vokser godt i potter eller spande. Og hvad med en tom plastik mælkeflaske, som du laver et hul i, som du lægger ned eller lægger på? Mangel på plads er ingen undskyldning for havearbejde!

Hjælp dit barn, hvis det er nødvendigt, for eksempel hvis havearbejde ikke går godt, og … det kan selvfølgelig også mislykkes. For de yngste børn er det nyttigt at huske, at du holder haven tilgængelig (ikke for dyb eller for fuld), så de kan nå alt. En god tilføjelse er deres eget sæt haveværktøj, som de kan arbejde med. Og glem ikke at angive med plantepropper, hvor du plantede hvilke frø!

Det kan stadig være tvivlsomt, om et barn vil spise sundere som et resultat, men ved at være involveret i det (ligesom ved madlavning generelt) er børn mere tilbøjelige til at smage noget. Værd at prøve, ikke?

Føler du, at du ikke ved nok om havearbejde til at hjælpe dit barn med dette? Lider du af skadedyr i din have, og vil du håndtere dem på en ansvarlig måde? Eller kan dit barn bare ikke få nok af havearbejde? Der er masser af interessante bøger derude, der vil hjælpe og inspirere dig og dit barn. Tænk på ‘Min første havebog’ af Bram Wolthoorn og ‘A garden of myself’ af Peter de Jong.

Tip: dyrk grønne fingre
Du kan bogstaveligt talt dyrke grønne fingre ved at dyrke frø i en plastikhandske. Spireevnen er så stærk, at dette kan gøres uden brug af jord. Med et stykke vat i hver af fingrene er du allerede der. Med sennepsfrø eller pumpefrø fungerer det godt: de spirer hurtigt og kan spises. Du hænger din handske på en tørresnor. En uge senere kan du helt sikkert se grønne fingre!

Er dit barn et ‘grønt barn’?
Der er masser at lave i og omkring haven i alle årstider. Produkterne fra Green-Kids-serien (fås fra Praxis) beviser dette, hvilket tilskynder børn til at være aktive i naturen. Tænk bare på svampedyrkningssættet, en jordbærdyrkepose og et insekthotel, der kan bygges. Selv uden disse færdige pakker kan du selv komme i gang med dit barn. Du kan plante blomsterløg om efteråret, du kan muligvis lave et fuglehus af resterende træmateriale, og i stedet for en rigtig blomsterpresse fungerer en tyk telefonbog også godt, hvis dit barn vil lave et herbarium (eller modtager det som en skoleopgave). Du kan plante frø med små børn, men du kan også lave jordnødsgirlander til fugle om vinteren. At have en (lille) have er interessant for alle aldre.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *